donderdag 30 januari 2014

Maneki Neko - quiltje

Morgen, 31 januari, is het de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende en dan begint het jaar van het Houten Paard. Het jaar van het paard staat symbool voor zowel mentale als fysieke kracht, vooruitgang, succes, levendigheid en geluk.
Nu heb ik niet zoveel met paarden (leuke beesten hoor, maar ik heb er geen binding mee) dus ik heb een Maneki Neko gemaakt, de "bedelende lapjeskat". Het is een gelukskatje dat voorspoed naar binnen wuift.  Van oorsprong Japans maar in elk zichzelf respecterend Chinees bedrijf te vinden.

De kleuren zijn, naar goede Chinees gebruik, zorgvuldig gekozen. Wit voor Kwan Yin, de beschermvrouwe van huis en haard die een witte jurk draagt.Volgens een oude legende veranderde Kwan Yin zichzelf in een lapjeskat om verdwaalde reizigers te helpen.
Rood voor geluk en blijdschap, goud en geel voor voorspoed, groen voor gezondheid, zwart voor bescherming. De kat is mollig, intens tevreden en gezeten op een lekker zacht kussentje. Zoals het hoort. Ook de vis is een gelukssymbool. Dit omdat de uitspraak in het Chinees van "vis" en "geluk" hetzelfde is.Het patroontje is van Sindy Rodenmayer van Fatcatpatterns
Vilt op katoen en voeringstof. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten