dinsdag 2 juli 2013

5-minuten-roti

Het was vandaag mijn beurt om te koken. Ik verwachtte mooi weer (dat bleef uit) dus ik had een snel receptje bedacht.

boodschappen
- pak rotivellen
- diverse bijgerechten als gebakken uitjes, kokospinda's, etc
   (als "rijsttafelmix" ook te koop in verzamelbakjes)
- peen, komkommer
- arachide-olie, uitje, knoflook, surinaams pepertje, kastanjechampignons,
  phulaurimix (poeder)
- pindakaas-met-nootjes, boemboe gado gado, sambal, ketjap


vlak tevoor
- zet op tafel: reepjes komkommer en peen, doe de rijsttafelmix in leuke schaaltjes
- uitje en teentje knoflook snipperen
- vuurvast pannetje klaarzetten met pindakaas, scheutje ketjap, schepje sambal
  (nog niet opzetten)
- waterkoker alvast aanzetten, voor de pindasaus straks
- rotivellen bevochtigen en alvast in de magnetron leggen (nog niet aanzetten)
  (eventueel doormidden snijden, voor niet-grote eters is een half vel voldoende)

grote hapjespan
- laat de pan goed heet worden, olie erbij
- uitje/knoflook in de pan, goed omscheppen
- half pepertje ontdoen van zaadlijsten en topje, fijnsnijden, in de pan, goed omscheppen
- champignons (niet wassen!) evt schoonvegen met keukenpapier, in vieren, in de pan
- af en toe omscheppen en intussen in een schaaltje het phulauripoeder aanmengen met
  koud water, tot dikkig beslagje
- phulauribeslag verdelen over de pan en meebakken, moet rullig worden
  (regelmatig omscheppen)
- intussen de rotivellen (nog vochtig genoeg?) - magnetron, 1 minuut, 800W
- pindasaus maken in het pannetje op het vuur - kokend water erbij en wat boemboe,
  blijven roeren tot het de juiste dikte heeft
  (eventueel nog wat water of pindakaas toevoegen)

variatie: in plaats van een roti-vel, met rijst
opm.1: zowel het ongebruikte halve pepertje als de overgebleven rotivellen
       kunnen zonder probleem in de diepvries
opm.2: voor de vegetariërs onder ons, niet alle sambal is plantaardig.
       Soms zit er vissaus of runderbouillon in, staat op het etiket als dat zo is.
       Dit kan per merk verschillen.
opm.3: een roti-vel doormidden gaat makkelijker met een schaar dan met een mes


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen