woensdag 26 juni 2013

rijstcake met shiitake en sesam


En met rijstcake bedoel ik niet het gebak, maar van die samengeperste kleefrijst dat wordt verkocht in kussentjes, ovale plakjes of worstvormpjes. Fascinerend spul, maar er zijn weinig recepten voor en het blijft altijd een beetje "rubberig" en er zit van zichzelf weinig smaak aan.
Dus ik ben een beetje gaan experimenteren. Wat receptjes van internet gecombineerd en een beetje van mezelf erbij.
Omdat je bij de toko hier alleen 5 kussentjes tegelijk kan kopen, gooi ik het direct in de diepvries. Voordeel daarvan is dat je a) niet elke dag rijstcake hoeft te eten om het maar OP te krijgen en b) het spul wordt na ontdooien wat zachter.

boodschappen
rijstcake, shiitake, komkommer, peen, lente-ui, knoflook,
wokolie, cognac, santen, sesamolie, sesamzaad, sesamkoekjes,
hindustaans masalapoeder, sojasaus, palmsuiker, zwarte peper
 
avond tevoor:
de hoeveelheid rijstcake die je nodig hebt laten ontdooien in de koelkast
(beter niet in de magnetron)

paar uur tevoor:
- snijd de rijstcake in reepjes van ca 5x1x0.5 cm (komt niet zo krap)
 (gaat het snijden lastig: pizzasnijder kan uitkomst bieden)
  in een bakje wat santen aanlengen met water, leg hier de reepjes in

- shiitake paddenstoelen voorzichtig schoonvegen met keukenpapier (niet wassen!)
  snijd in 4 of 6 partjes, leg die in een bakje
  en, het geheime ingrediënt: rijkelijk besprenkelen met cognac
  (de alcohol vervliegt met koken, maar de smaak blijft)

zet de bijgerechten vast op tafel:
een bakje met komkommerschijfjes, een bakje met peenrondjes, een schaaltje sesamkoekjes

voorbereiding voor het wokken:
- snijd winterpeen en komkommer (hoeveelheden naar smaak en behoefte) in smalle reepjes
  snijd 1 of 2 lente-uitjes in rondjes, ook het groen, wassen/uitlekken in vergiet
  snijd teentje knoflook fijn (kan eventueel worden weggelaten)
- zet de waterkoker aan, straks heb je heet water nodig

het wokken:
- laat de pan goed heet worden, scheutje olie,
  de peen, komkommer, lente-uitje, knoflook erin
  1 min doorscheppen op hoog vuur
- heel klein beetje hindustaans masala poeder erdoorheen scheppen
- de shiitakes erbij (niet spetteren met de cognac op het vuur, anders krijg je flambé)
- rijstcake erbij, scheut sojasaus, beetje palmsuiker (of rietsuiker of honing)
  strooi er sesamzaad over, goed omscheppen alles
- voorzichtig een bodempje kokend water erbij
  3 min op een halfhoog vuur om de rijstcake te laten garen, af en toe omscheppen
- voeg santen en een scheutje sesamolie toe, roeren, het water wordt een romig sausje
- breng op smaak met zwarte peper (liefst versgemalen)

variatie 1
maak de saus wat dikker (iets meer santen of wat langer laten inkoken), met rijst

variatie 2
maak de saus erg dik, rol in een roti-vel (of fajita-vel of turks vel) of op een pitabroodje

Nog even een opmerking over palmsuiker. Palmsuiker is een beetje caramelachtig, en minder zoet dan rietsuiker/honing. Helaas is het niet overal te koop  :(


2 opmerkingen:

  1. heb je al eens gedroogde ricecakes geprobeerd? Erg lekker ook gewoon de avond tevoren of een paar uur tevoren laten wellen in koud water. Rice cakes worden vaak gebruikt in hotpots (soort aziatisch fondu) of in soepen. Ik heb een paar van die recepten voor je als je wilt maar ze zijn erg uitgesproken van smaak. Ik houd ervan maar het is niet ieders smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gedroogde ricecakes ben ik nog niet tegengekomen, maar recepten, ja lekker! Graag!

      Verwijderen