zaterdag 21 september 2013

de munt doet het goed in de vensterbank

De muntplant weer een beetje gefatsoeneerd, wat groeit die hard. Toevallig kwam ik het potje tegen waar ik hem vorig jaar in gezaaid had.Wat een verschil, hè!
Straks mag ze weer even poedelen in bad, daar knapt ze altijd zienderogen van op. 


vrijdag 20 september 2013

halloween

Het is pas september, maar we zijn al een beetje in Halloweenstemming.
Ach, in de winkel liggen de pepernoten er al wéééken en dat is nóg verder weg!
Printjes zijn van ravensblight.



woensdag 18 september 2013

breitas tunisch gepimpt

Heel vroeger had ik op school wel eens een babyjurkje gemaakt, met een tunisch gehaakte bovenkant. Geen idee waar dat gebleven is (mijn moeder was nogal van de weggooi) maar op handwerkles.nl vond ik wat leuke filmpjes om mijn geheugen op te frissen.
Dus een haaknaald besteld bij de Hobbydoos en wol gekocht bij de Wibra. Mijn haak- en breitas kon wel wat versteviging gebruiken bij het hengsel, en verder heb ik in diverse technieken wat extra vakjes gemaakt. Voor bril, afstandsbediening, kattensnoepjes, balpen, enzovoorts. Alleen aan de bovenkant vastgemaakt zodat ze bij gebruik aan de buitenkant hangen en bij het opbergen eenvoudig naar binnen kunnen worden gefloept.


zondag 15 september 2013

breischei

Breischei, breischui, breistok, Irish Cottage Technique, knitting sheath, lever knitting: in alle jaren dat ik de breipennen hanteer had ik er nog nooit van gehoord.
Het betreft een stok met een gat erin van hout of zilver, meest simpel maar soms prachtig bewerkt. Het was een praktisch kado die een jonge vrijer aan zijn uitverkorene kon geven als teken van zijn liefde.

Mensen die hun geld verdienden met breien stopten die stok tussen hun broekriem of schortrand, staken de rechterbreinaald stevig in het gat, met de linkerhand werd "normaal" gebreid en de rechterhand beweegt alleen de draad.
Op die manier brei je niet alleen veel sneller, je kunt ook staand of lopend breien (met de wol in je schort of in een kluwen naar beneden hangend) en bovendien geeft het minder spanning op schouder en arm waardoor een breiarm kan worden voorkomen.
Hoe snel dat gaat zie je op dit youtube-filmpje.
De draad wordt op een speciale manier rond de vingers van de rechterhand gewonden.
Dat zie je goed in dit filmpje (zo rond 2.30). 


donderdag 12 september 2013

babytuttellapje

En toen werd er een baby geboren. Ik heb het kindje niet gezien en de ouders ken ik nauwelijks maar de oma is een goede kennis dus wat doe je dan? Je haakt een tuttellapje. Patroon is van Ieke.



dinsdag 10 september 2013

fruitmandje

Volgens mij wil Poes ons hier iets duidelijk maken.
Geen brokken in de brokkenbak, dan ook geen fruit in de fruitmand.
Harde actie!



zondag 8 september 2013

wolbollenmand

Begonnen aan een werkstuk met meerdere kleuren. Om al die bollen een beetje bij elkaar te houden is wel zo handig en daar heb ik een mooie rieten multifunctionele mand voor.

Even de kleurtjes bij elkaar zoeken en... hey! wat is dat voor een wolbol...?



vrijdag 6 september 2013

vogelhuisje eksterproof

Ook het tweede vogelhuisje is schoongemaakt. De pimpelfamilie werd in het voorjaar regelmatig gestalkt door een ekster, die er bijna in geslaagd was het gat groter te maken.
Dankzij de houtplamuur van Hans en een metalen plaatje van Vivara zal de ekster zich volgend jaar wel bedenken.







woensdag 4 september 2013

strooien dakje

Het vogelhuisje heeft een nieuw strodak, van lisdodde. De mezen kunnen er weer in schuilen bij slecht weer.


dinsdag 3 september 2013

poezenzwart

Mariska had mààndenlang haar kat gekamd en haarplukjes gespaard want ze wist dat ik graag wilde naaldvilten met zwart kattenhaar. Eindelijk kwam de envelop. Met een piepklein superzacht donzig plukje en een lieve kaart. Ze zou dóórsparen, zei ze.

Het kleine plukje was echter ruim voldoende. Het verwerkte heerlijk en ik hield zelfs over.
Ik deed het met plezier, ik weet hoe gek ze is op haar kat die ze geadopteerd heeft nadat het beestje in shock gevonden was op Schiphol met een mank pootje en een knikstaart. Gister is de envelop  richting baasjes gegaan. Het lijstje komt van de Action (0,99ct) en in het middelste kadertje kan ze een foto van haar kat doen.



zondag 1 september 2013

afscheid van Arie

Een lieve facebookvriendin van me had een ezel en die ezel heette Arie. Op een dag nam Arie "de regenboogbrug" (zoals dat heet bij huisdieren) en de begrafenisplechtigheid werd bijgewoond door oma, opa,  kinderen, kleinkinderen, goede vrienden en welwillende buren.
Ter herinnering aan ezel Arie was er een klein plukje van zijn haar afgeknipt. Kon ik daar niet iets leuks van maken? Want dat plastic potje, dat vond mijn vriendin maar niks. En ik kreeg een plastic medicijnenpotje met daarin de matglanzende zijdezachte manen van Arie.

Ik heb nog geprobeerd het te naaldvilten, met 3 verschillende soorten naalden, tevergeefs. Te glad, te stug, te springerig.
Ten einde raad dan maar een ander potje. Een glazen potje waarin, naast de haarpluk, eventueel ook andere memorabilia kunnen worden bewaard. Of een kaarsje kan worden gebrand ter nagedachtenis. Want dat plastic potje, dat vond ik ook niks.