zaterdag 30 maart 2013

na de keuken, de badkamer


Het bad is afgedekt met plastic en de tegelpallet staat klaar.
Maar eerst een bak koffie.



vrijdag 29 maart 2013

wilde bolletjes en een gordijntje

Die bolletjes garen alle kanten op, ik werd er gek van. Rolde er weer eentje op de grond, of zat vol pluizen van onbestemde oorsprong, of er hing weer een kat aan.
Een bekertje Turkse yoghurt voor grotere bolletjes en een bakje waar schroeven in hebben gezeten voor de klosjes. In de vaatwasser, 2 gaatjes erin, satéprikker erdoor, geen bolletje hoeft meer te ontsnappen en ook ruimte voor haaknaald, schaartje, naald. 
Inmiddels schiet het gehaakte gordijntje al aardig op. Ik ben er nog lang niet, naald 1.25 en garen 20 gaat natuurlijk niet heel hard, maar vierkantje voor vierkantje groeit het door.


donderdag 28 maart 2013

keuken gaat alweer vorm krijgen

Het was een paar dagen werk, maar de keuken is op maat gezaagd en voorzien van passende latjes en een nieuw verfje. Het raam was er niet zonder scheuren afgekomen dus daar heeft Hans een nieuw behangetje geplakt.
Het begint alweer ergens op te lijken.


woensdag 27 maart 2013

keukenverbouwing: behangen

Na het verven moet er nog behangen worden. Moedermuis heeft een behangetje uitgezocht met een zachtgroen bloemetje.
Geen punt voor de stoere pappamuis, de behangtafel staat al klaar.
Ook voor de behangborstel heeft de schoenpoetsborstel een paar haren gedoneerd.





dinsdag 26 maart 2013

keukenverbouwing: de verfklus

Een stukje rondhout, wat zilververf, een printje van internet en een ijzerdraadje et voilà: een verfbus is geboren.
De verfkwast is gemaakt van een stukje zachthout en wat op maat geknipte haren van de schoenborstel.


zaterdag 23 maart 2013

de haaklap: eindresultaat

Ik vond het toch leuker om een klassieke haaklap te maken, zoals de breilappen uit 1900.
Haaknaald 1.75, dunne haakkatoen, geborduurd jaartal en een klein strikje.

Twaalf variaties op de gewone vaste: verlengde vaste, groepjes, verlaagde vasten, alleen de voorste lus, alleen de achterste lus, heen in de achterste en terug in de voorste lus, granietsteek, bolletjessteek, bontsteek, baksteensteek, loops en zigzag.

De lap heeft direct al zijn nut bewezen. Een buurvrouw kwam gister vragen "wat denk jij dat een leuke steek is voor een babydekentje".
En ik riep "TADAAAAA" en ik rolde de lap uit.


vrijdag 22 maart 2013

geitenbreier

Iemand op facebook die het woord amigurumi te moeilijk vond, noemde me voor het gemak "een geitenbreier".
En ik dacht meteen: "dat kan ik!".
Het patroon was snel gevonden. Engelstalig, maar toen ik eenmaal doorhad dat SS de tricotsteek betekende was ook het geitje (10 cm hoogte) snel gebreid.



woensdag 13 maart 2013

grote keukenverbouwing

Jaren terug maakte Hans het bekende quiltwinkeltje voor me. Leuk om te zien, maar je kan er niet zoveel mee. Met de komst van de viltmuizen werd het een muizenkeuken, die vooral met kerst tevoorschijn kwam compleet met echt brandende lichtjes en een kerstboompje.
Nu de muizentuin in de boekenkast zijn plekje heeft gevonden, is het een stuk leuker als ook de keuken in de kast kan. Er moest hier en daar wat aan verzaagd worden om op de plank te passen dus de afwerking moet ook helemaal opnieuw. De douche (nog steeds een WIP) past er dan nog prima naast.



De muizenmannen hebben hun gereedschap te voorschijn gehaald en overleggen onder het genot van een bak koffie wat er moet gebeuren. Uiteraard komt Poes even nieuwsgierig kijken wat ze aan het doen zijn.

maandag 11 maart 2013

muizentuin: kruiwagen

Het weer buiten laat ons aardig in de steek, maar binnen is Hans is al aan het werk in de muizentuin.
De kruiwagen met bloemetjes is klaar. Ernaast een stuiver om de grootte te kunnen zien.


zaterdag 9 maart 2013

muizentuin: kippenlente

Hans is bezig met de muizentuin in de boekenkast. Het wordt een lentetuin en de kippen mogen natuurlijk lekker los rondscharrelen. Hij heeft dus een mooi hok voor ze "getimmerd".
Het dak is afneembaar gemaakt zodat je in het hok de voerbak en de broedende kip (met kuikentjes!) kunt zien. Twee-eurostuk is erbij gelegd om de verhoudingen aan te geven.
Leuk detail is dat de meeste kippen al zo'n 45 jaar oud zijn, als kind speelde ik ermee.


woensdag 6 maart 2013

amigurumi: schaap

Floortje Krukkert had in het boekje geen staart en een schaap zonder staart kan natuurlijk niet. Een "derde oor", maar dan van pluisgaren, bracht uitkomst. Die pluiswol haakte makkelijker dan ik dacht, een beetje op gevoel en een haaknaald half maatje groter nemen.

Links de Krukkert-Floor, rechts mijn bewerking daarvan.



vrijdag 1 maart 2013

miniatuurbreien

Wat ik zo leuk vind van handwerk- en poppenhuiswinkels, -beurzen en -musea, is dat je zo snel in gesprek komt met wildvreemde vrouwen. Ik was vandaag in een poppenhuiswinkel en bij de breinaalden trof ik een vriendelijke mevrouw die een enthousiast mini-breister was. Ze deelde tips, gaf advies, en de winkelhouder mag haar wel dankbaar zijn want ik vertrok met een zakvol breigaren, breinaalden en haaknaalden. Miniatuurbreien was voor mij iets wat ik al jaren wilde gaan doen maar wat ik toch bleef uitstellen, enerzijds omdat ik al zoveel handwerkhobbies heb, anderzijds omdat ik me afvroeg of het niet te moeilijk was.

Nu brei ik doorgaans makkelijk een eindje weg, dit is toch wel even wennen. Garen 70 durf ik nog niet aan te beginnen, maar garen 40 op naalden 0.8 ging eigenlijk best wel aardig. Voor een eerste poging dan, hè! Het klosje rechts (pakweg de grootte van een naaiklosje) geeft zo'n beetje de verhoudingen weer.