dinsdag 26 februari 2013

amigurumi: paasboom

Surfend op internet kwam ik een patroontje tegen voor gelukspoppetjes. Gehaakt met kantklosgaren in geel en wit kwam daar al snel een paaskuikentje uit van 3 cm.
Bij het opruimen van de zolder was ik een oud kerstboompje tegengekomen dat Hans jaren terug eens had gemaakt. Dat wordt dus een paasboompje. Wat kipjes die hij ooit had gefiguurzaagd mogen er ook op. Nu nog een mini-konijntje haken, kipje, paar eitjes...



zondag 24 februari 2013

als katten muizen...

Willen we net aan ons zondagochtendontbijtje beginnen, zit buiten de kat voor de schuifpui met een duidelijk overleden huismuisje. Nu sneeuwt het en Poes wil nog wel eens blaasproblemen hebben dus ik wil haar graag binnen, maar dan wèl zonder stoffelijk overschot.
Het kost de nodige overreding en ze is het er duidelijk niet mee eens, maar eindelijk lukt het haar te grijpen op het moment dat ze het beestje even los heeft gelaten.

Eénmaal binnen schiet ze achter de vriezer om luidruchtig de ontbijtbrokken eruit te spugen. Hopelijk is het geen vergiftigde muis geweest! Vriezer opzij en kots opruimen, er zijn leukere karweitjes.
Terwijl ik de vriezer weer op zijn plaats schuif hoor ik de kat de kattenbak omspitten. En ja hoor. Een ENORME bolus ligt daar te dampen. Omdat ook de lucht niet te harden is, toch maar even snel de bak verschonen. Intussen heeft Hans de muis in de kliko gedumpt. Poes geeft aan dat ze nog lang niet uitgespeeld was met die muis en zeurt alweer om naar buiten te mogen.

Waar waren we ook alweer? Oh ja. Koffie en een eitje.




dinsdag 19 februari 2013

vastenvariaties op een rijtje

Gewone vaste, aparte vaste, V-vaste, korenaar, voorste lus, ribbelsteek, afwisselend voorste en achterste lus, granietsteek, bolletjessteek, bontsteek, baksteensteek.
Het wordt al een flinke haaklap, zelfs met de alleen op vasten gebaseerde steken van wieke en jaroslava. En nog steeds heb ik geen idee wat het eindproduct gaat worden. Een klassieke stekenlap met lintjes en initialen? Of een das, tochtrol, kussen, kattendekentje, foulard, shrug, beddensprei?
Er komen nog steken bij, dus ik kan nog even nadenken.


maandag 18 februari 2013

haakrol: de verlengde (aparte) vaste


Deel 2 van mijn haakrol komt niet van Wieke maar uit het boek Haken van een dame met de exotische naam Jaroslava Dovcová (heel leuk boek, voor een paar euri bij de Action).

Het wordt daar de Aparte Vaste Steek genoemd.
Doe je bij de gewone vaste: naald insteken, draad doorhalen, draad door 2 lussen; voor de Aparte Vaste doe je naald insteken, draad doorhalen, (er staan nu 2 lussen op de naald) draad door 1ste lus, dan draad door 2 lussen.
En dan krijg je een werkstuk dat net iets langer en soepeler is dan bij de gewone vaste.
Twee keerlossen aan het eind van de toer. 



zondag 17 februari 2013

over haakrollen, breilappen en brei-oma's

Al snuffelend op internet liep ik tegen de haakrol aan van Wieke van Keulen. Het verschijnsel haakrol is waarschijnlijk gebaseerd op de breirol, in de vórige vorige eeuw (tot 1900 dus) moesten sommige meisjes een breilap maken om de diverse breisteken te leren en te onthouden. Hier staat een leuk blogje over de geschiedenis ervan.

Kennelijk was het vooral in het noorden van het land gebruikelijk, zelf had ik er tenminste nog nooit van gehoord. Nog vóór ik op de lagere school (zoals dat toen nog heette) mijn eerste nutteloze inktlap breide (nutteloos, want zelfs op de ouderwets Gristelijke school waar ik op zat werd al niet meer met inkt geschreven), had ik van mijn oma al de geheimen geleerd van insteken-omslaan-doorhalen-aflatenglijden. Oma was een fenomenaal breister. Zonder patroon of centimeter en altijd paste het perfect, ook toen we groeispurts kregen en we van een kindermaatje naar "wat ronder" gingen. Alleen een kennersoog, foutloos hoofdrekenen en razendsnel tikkende naalden. Wol werd nooit weggegooid, truien waar we uitgegroeid waren werden uitgehaald, de vochtige wol werd strak rond een glazen melkfles gewikkeld om de krul eruit te halen en er werden weer nieuwe truien/vesten van gebreid. Mijn moeder en zussen heeft het nooit kunnen boeien, maar ik heb nog steeds veel plezier in het breien en haken.

Het eerste deel van mijn haakrol: de gewone vasten.




voorjaar


In een hoekje tussen de bloempotten vond ik een paar vergeten bloembollen. Ze moeten daar jaren gelegen hebben, maar er zat een onverwacht groen puntje aan.
In een potje gedaan met een beetje aarde en binnengezet in de warmte en al blijven ze klein, ze hebben er duidelijk zin in.



zaterdag 16 februari 2013

amigurumi - Koos Paaskonijn


Koosje heeft best wel een flink hoofd, dus in dit geval het typische smalle "krukkert-nekje" toch maar iets breder gelaten. Zo vlak voor pasen komt daar natuurlijk een paasei bij (wat weer het patroon is van het lijfje van Teuntje Pauw). En van vilt een paar konijnentandjes, vond ik ook wel gezellig staan.

Links op de foto Koos uit het boekje, rechts wat ik ervan gemaakt heb. 




zaterdag 9 februari 2013

amigurumi - de familie raaf

Het begon met Teuntje Krukkert uit het boekje (zie inzet) maar eigenlijk heb ik helemaal niks met pauwen dus ik gaf hem babyteentjes en een pluizig kuifje. Al snel kreeg hij de naam Eitje.

De "grote" raaf is weer een ander verhaal. Een paar jaar terug heb ik een gratis patroon van de Hobbydoos aangepast om (op verzoek) een vogel te maken voor een ravenliefhebber. Ik vond 'm zo leuk dat ik er ook eentje voor mezelf heb gemaakt. Nu hebben ze gezelschap aan elkaar, samen op de schoorsteen.